Blog

3 Boyutlu Yazıcıların Günümüz Dünyasındaki Konumları

Günümüz dünyasında, gerek ülkemiz gerekse tüm dünyada 3 boyutlu yazıcıları iyiden iyiye duymaya başladık. Peki 3 boyutlu yazıcılar yalnızca üretim adına geleceğin ana akım teknolojisi midir ? Evlerimizde, ofislerimizde kısaca yaşam alanlarımızda hepimizi birer üretici ve mucit haline getirebilecek bir yenilik midir ?

Hemen her gün gelişen, dahası olabildiğince her alanda dijitalleşen bir dünya içerisinde yaşamaktayız. Bu gelişim ve dijitalleşme hızı, her alanda bizleri farklı pek çok konuda yeni çözümler üretmeye ve daha sonrasında bu çözümleri ileriye taşıyacak inovasyonlar yapmaya itmekte. Katmanlı üretim metotları ve dolayısıyla 3 boyutlu yazıcılar özetle işte tam da bu noktada düşünülmüş ve hayat geçirilmiş bir teknoloji. Klasik ve geleneksel üretim metotlarına oranla katmanlı üretim, kullanıcılara özgürlük ve yaratıcılık konularında çok daha fazlasını sunabilmesi sebebiyle, özellikle modelleme, seri üretim ve prototip konuları üzerinde çalışan şirketler tarafından gün geçtikçe daha fazla oranda tercih edilmekte. Bu bağlamda artan kullanım oranları, elbetteki 3 boyutlu yazıcıların kullanmaya başlandığı ilk yıllardan beri beklenen bir gelişmedir. Fakat, 3 boyutlu üretim teknolojilerinin bu denli yaygınlaşması, farklı bir alanıda geliştirmişe benziyor, yani ev kullanıcılarını.

Ev kullanıcıları, 3 boyutlu yazıcıların gelişimine kuşkusuz günümüzde üretim yapan firmalar kadar katkı sağlamıyor. Ama başta değindiğimiz inovasyon ve dijitalleşme hızı ve insanların bilgiye adeta ışık hızında erişimi, bu teknolojinin, evlerde de tercih edilmesini sağlamaya başlamakta. Işte bu değişim, yani 3 boyutlu yazıcıların günümüz dünyasındaki üretim ve tüketim anlayışını kökten ve temelli değiştireceği gerçeği, tüm dünyada her geçen gün dahada yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

Katmanlı üretim metodunun geniş kitlelere yayılma hızını düşündüğümüzde, bu fikrin şu an için belki bir parça uzak olduğunu düşünebiliriz. Bu yıl itibari ile isimleri herkes tarafından bilinen pek çok farklı sektördeki firma, hatta ülkeler bu alanda yeni atılım ve inovasyon planlarını ve yatırımlarını açıklarken bu akımın ev kullanıcılarına ulaşarak çok daha geniş bir kitle tarafından tercih edileceğini söylersek, yakında belirttiğimiz gibi kökten farklı bir üretim, tüketim ve hobi kültürü oluşturacağını tahmin edebiliriz.

Oğuzhan Alpergin / Zaxe

Paylaş
Share on twitter
Share on facebook
Share on reddit
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram
İçindekiler