3D Yazıcıda Et Üretildi
Barcelona merkezli Novameat şirketi 3D yazıcı kullanarak bitki kökenli biftek üretti.
Gün geçtikçe et sektörü kontrollü ve sürdürülebilir bir noktaya getirilmeye çalışılıyor. Bazı çalışmalarda labaratuvar ortamında kas dokuları büyütülüyor, bazı çalışmalarda ise etin lezzeti ve dokusu simüle ediliyor.
Novameat şirketinin kurucusu Giuseppe SCIONTI doku mühendisliği alanında doktorasını tamamlamış. Bu süreçte cilt dokuları, kıkırdak ve kemikler üzerinde geliştirmelerde bulunmuş. 2016 yılında ise geliştirdiği teknolojisini çevre odaklı gıda üretimi ile birleştirebilmek adına Novameat’i kurmuş.
Çalışmalarında bezelyeden deniz yosununa kadar farklı ürünlerden, 3D yazıcı teknolojisini kullanarak biftek üretimi gerçekleştirdi.
SCIONTI, pirinç, bezelye ve deniz yosunu birleşimine protein tozu ekleyerek et kullanılmayan gıdalar geliştiriyor.
Öncelikle çeşitli bitkisel materyallerden hamur hazırlanıyor. CAD yazılımı kullanılarak, malzemeleri ‘ete’ dönüştürecek bir süreç ve model kurgulanıyor. Sonrasında hamur şırınga yardımıyla bir 3D yazıcının içerisine ve daha sonra bir biftek şeklinde şekillendirilecek uzun bir mikro filamentin içine itiliyor. Bitkisel malzemelerden üretilen macunun orjinal bifteğe benzer bir dokusu bulunuyor. Sonrasında yazıcı bu malzemeye biftek haline getiriyor. Bir saatten az bir sürede ham bifteğin yaklaşık dörtte biri (150 gr) üretiliyor.
Peki 3D yazıcının bu noktadaki önemi ne?
3D yazıcının bifteği üretme yolu ve yöntemi bu noktada çok önemli. 3D yazıcı, ince biftek hamuru iplerini çapraz geçişli birleşim yöntemi ile üretiyor. Bu yöntemle katman katman yükselen bitkisel hamur, kas hücrelerindeki birleşimleri taklit ediyor. Haliyle etin yapısını taklit etmiş oluyor. Uzmanlar bu strateji ile elde edilen ürünün çiğnenebilir, gerilebilir ve basınca dayanıklılığı açısından değerlendirilebilir olduğunu söylüyor.
Neden 3D Et?
Et tüketimi küresel olarak artıyor. Ancak etin yetiştirilmesi, taşınması ve depolanmasıyla tüketilen kaynaklar çevrenin kaldırabileceğinden çok daha fazlası. Bunun yanında elbette sebze kökenli et üretimi hayvan kesimi gerektirmiyor, çevreye zarar vermiyor. Et tüketimi konusunda da sürdürülebilir olmak oldukça önem arz ediyor. Bu yüzden SCIONTI, bezelye, pirinçten elde edilen proteinler ve aminoasitler ile çalışmayı tercih ediyor. Örneğin avakado ve kinoayı bilinçli olarak kullanmıyor. Çünkü ithal ürünlerin tüketimi, süreci sürdürülebilirlik açısından olumsuz etkiliyor.
SCIONTI, dünya üzerindeki en iyi şeflerle çalışıyor. Geliştirmekte olduğu bitki kökenli 3D ‘et’in hem sürdürülebilir hem de lezzetli olması adına sürekli geliştirmelerde bulunuyor. Son zamanlardaki çalışmalarında ‘et’in içeriğine Omega-3 eklemeyi amaçlıyor.
3D et geleceğin ‘süper’ -doğal- eti olabilir.